Hájenka u Písařova

9.10. až 11.10.2009, Písařov

 

Aktivity a sporty v přírodě jsou čím dál oblíbenější. Zvláště u dětí výrazně posilují motivaci a pozitivní životní cíle. Děti se při takovýchto akcích učí nenásilnou formou věcem, které se jim hodí v běžném, praktickém životě. Smyslem je i dosažení zvýšeného respektu k sobě samému, k druhým i k přírodě.

Jednou z nich byla i víkendovka na Hájence u Písařova, kam jsme se vydali v pátek 9.10.2009.

 

             

 

Po 14.00 h jsme vlakem vyrazili z Prahy a Krnova na pomezí Orlických hor, Králického Sněžníku a Hrubého Jeseníku, na železniční zastávku Moravský Karlov. Po výstupu z vlaku nás čekala ještě cca 45 min. cesta k hájovně u vesničky Písařov. K ní jsme dorazili až za svitu hvězd.

Hájenka stojí na samotě a dnes slouží jako základna pro dětské organizace. Z venku působí oprýskaně, ale tento pocit je mnohonásobně vyvážen krásnou přírodou, lesy a loukami s nádherným výhledem do okolí. Na hájovně nenajdete žádné ústřední topení ani další vymoženosti dnešní doby. Teplo, teplou vodu a vaření zajišťují kamna na dřevo, které je nutno předem přichystat a nasekat. Veškeré věci je zde potřeba donést.

 

              

 

Takové prostředí působí velmi přitažlivě i tajemně. Dá se zde užít mnoho legrace i báječných her. My jsme se zde věnovali zvláště lukostřelbě a šermu. A že bylo zataženo a deštivo? Světe div se, ale létání šípů mezi kapkami deště opravdu nikomu nevadilo. A při šermu – to už vůbec ne! Komu by to také mělo vadit? Stačilo pár zajímavých her v hájovně a vlhké oblečení uschlo nad pecí.

Zatím co jedni venku stříleli z luků, jiní vařili a další třeba chystali dřevo.

 

       

 

Naprosto pohodový víkend jsme si dokonale užili. Zpět do domovů se nechtělo nikomu. Nedalo se ale nic dělat a tak jsme se v neděli 11.10.2009, kolem 19 h, vrátili zpět do svých domovů.

Na pěkné zážitky však budeme vzpomínat ještě dlouho. Už teď se těším na další akci s Arnikou.

 

Je dobré vědět, kde děti tráví svůj volný čas.

 

 

 

 

Tuto akci podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

 

 

 

ZPĚT

Copyright (c) 2009 Duha Arnika Krnov