Den NATO

20.9.2008, Letiště Leoše Janáčka, Ostrava - Mošnov

 

Cílem "Dne NATO" je prezentovat široké veřejnosti co nejširší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti.

Nikde jinde není možné na jediném místě shlédnout špičkové umění a techniku nejenom vojáků, hasičů a policistů, ale také celníků, vězeňské služby, městské policie a dalších elitních útvarů nejen z naší republiky, ale i z dalších států NATO.

Celodenní program se vždy skládá z prezentace těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, ukázek výcviku speciálních jednotek, leteckých ukázek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů.

 

              

 

Tento zajímavý program jsme si nenechali ujít ani v tomto roce. 20.9.2008, tzn. třetí sobotu v září – tradičním termínu této akce, jsme se vydali na Letiště Leoše Janáčka do Ostravy. Pravda, ranní vstávání kolem 5. hodiny není nikterak oblíbené, ale zážitky a zkušenosti z této akce tuto nepříjemnost výrazně předčí. Letos jsme na letišti skutečně pořádně promrzli. Ač bylo podle kalendáře ještě léto, teplota se pohybovala kolem 5 °C, mrholilo a kdo neměl čepici a rukavice, ten skutečně pořádně promrzl.

 

Program byl tradičně vskutku velkolepý a nápaditý a tak nám deštivé a chladné počasí ani nevadilo. Na vlastní oči jsme viděli špičkovou záchranářskou a vojenskou techniku, stíhačky, letadla, vč. největšího nákladního letadla na světě - Antonov 225 Mrija. Mezi nejlepší zážitky našich žáků bezpochyby patřilo především obrovské množství dynamických ukázek – např. výcviků psů, zachycování pachatelů, zneškodnění vozidel a teroristických skupin, akrobatické sestavy letadel aj. Děti si vše mohly i „osahat“ a vyzkoušet. Vše s komentářem a návodem profesionálních vojáků a záchranářů. Rázem jsme se ocitli jak v tanku, tak v jiných vozidlech, letadlech, speciálních vězeňských a policejních vozech … . Děti si vyzkoušely i střelbu na vojenské střelnici z krátkých i dlouhých zbraní. Zážitků prostě bylo obrovské množství.

 

 

 

Je dobré vědět, kde děti tráví svůj volný čas.

 

 

 

 

Tuto akci podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

 

 

 

ZPĚT

Copyright (c) 2008 Duha Arnika Krnov