Cyklo-turistický tábor v Moravském krasu

5.8. až 13.8.2006, Karolín

 

Duha Arnika přichystala na období školních prázdnin další soubor akcí, souhrnně pojmenovaný „Prázdniny v pohybu“. Jednou z akcí tohoto cyklu byl i srpnový cykloturistický tábor v Moravském krasu.

 

Ze začátku jsme se báli, že snad ani nepřestane pršet. Naštěstí se počasí po několikadenním vydatném dešti umoudřilo a my mohli zasednou na jízdní kola a vydat se na poznávání krásného prostředí Moravského krasu. K nejnáročnějším, ale zároveň nejzajímavějším výletům patřil ten na Skalní mlýn, větrný mlýn v Rudicích, Máchův památník, Býčí skálu a huť v Josefovském údolí. Samozřejmě, že nechyběli ani kratší, méně náročné výlety. Ty směřovali především do jeskyní Moravského krasu, na propast Macocha, do Boskovic a dalšího okolí tábora.

 

Nejdelší táborovou trasou byl až poslední výlet. Toho se původně měli zúčastnit pouze vybraní, fyzicky nejzdatnější jedinci, nakonec však pro velký zájem jeli prakticky všichni. Naše cca 70 km cyklotrasa vedla z Karolína přes Rájec-Jestřebí, Blansko, Adamov a Bílovice nad Svitavou do Brna, které jsme navíc celé objeli až k Brněnské přehradě. Cestou jsme navštívili i nově zrekonstruované muzeum Anthropos v Brně.

  

K vysoce oblíbeným činnostem patřily i skoky a sjezdy na kolech. Takovéto činnosti, ve kterých jsou prvky rizika a dobrodružství, jsou v současnosti velmi populární. Překonávání přírodních překážek vyvolává u účastníků akcí silné zážitky a emoce, které lze efektivně využívat jako prostředky k rozvoji osobnosti člověka.  Proto jsou aktivity a sporty v přírodě součástí většiny programů dobrodružné výchovy u nás i v zahraničí.

 

Už ať je zase léto, ať se můžeme podívat na kolech zase do dalšího koutu naší republiky.

 

 

 

Je dobré vědět, kde děti tráví svůj volný čas.

 

 

 

 

Při realizaci spolupracovala Duha Arnika se ZŠ Jitřní, Praha.

Tuto akci podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

 

 

 

ZPĚT

Copyright (c) 2002 Duha Arnika Krnov