Jánský vrch s Arnikou

8.5.2003, Javorník ve Slezsku a okolí

    

 

Začátek května je pro nás vždy turistický. Jsou zde hned dva státní svátky a tak je i čas na skvělé turistické akce. Výjimka nebyla ani tento rok - to jsme se vydali na zámek Jánský vrch nad Javorníkem, na zříceninu hradu Rychleby a následně do Račího údolí.

 

Z nádraží Krnov-Cvilín jsme odjeli už před 7,00 hod. ráno. Cesta byla daleká a tak to jinak ani nešlo. Přestoupili jsme v Lipové-Lázni a pak si to už šinuli do Javorníku. Když jsme tam jsme dorazili a byl už krásný slunný den. Z nádraží jsme se vydali přímo na zámek Jánský vrch. Prohlídka byla velice zajímavá a hlavně dost netipická - uznejte sami, na kterém zámku vám ukážou třeba koupelnu, nebo plynové lampy, či telefon?

Po ukončení prohlídky jsme si dali svačinku a vydali se na cestu k zřícenině hradu Rychleby.

 

 

 

Po asi 5 km tůře jsme na zříceninu rychleby dorazili. Chvílema to vypadalo, že tam už nedojdeme - hold to sluníčko - ale protože nejsme žádné "béčka", tak jsme to bez problémů zvádli.

Na zřícenině jsme si opekli párky a pořádně se posilnili a odpočinuli před dalším úsekem naší trasy.

 

Tento další úsek naší trasy nebyl dlouhý, ani náročný. Sešli jsme vlastně jen z kopce, ze zříceniny do krásného údolí Račího potoka. Protože bylo nádherné počasí, hned skoro všechny děti veskákali do stříbřitě čistého potoka. Na toto "čtvachtání" měl každý cca 30 min. Po uplynutí této doby jsme se už museli vydat na cestu k nádraží do Javorníku.

Zvládli jsme to v pohodě a tak jsme si mohli koupit ještě i zmrzlinu.

 

 

 

Na nádaží jsme ještě nějakou tu chvilku čekali a pak už se vydali směrem na Lipovou a Jeseník do Krnova, kde jsme dorazili až kolem 20,30 hod.

 

Výšlap na Jánský vrch, Rychleby a do račího údolí byl vskutju báječný. Škoda, že jich neděláme víc - už teď se těším na další.

zapsal: KOZLÍK

 

Je dobré vědět, kde děti tráví svůj volný čas.

 

Tato akce byla dotována.

V rámci projektu "Sdružení 2003" jí podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

 

ZPĚT

Copyright (c) 2003 Duha Arnika Krnov