Výšlap na Obří skály a Šerák s Arnikou

sobota 24.8.2002

Ramzová - Vražedný potok - Obří skály - Šerák, chata Jiřího - Keprník - Vřesová studánka - Bílý sloup - Červenohorské sedlo

Zvlášť pěkný, horský výšlap z nevýše položené rychlíkové stanice v ČR na Červenohorské sedlo.

Trasa od nádraží až k autobusové zastávce byla dlouhá 14,5 km, tedy ne zas až tak moc. Ovšem tato trasa má velké převýšení a tak nám (zvlášť kolem Obřích skal) dala co zabrat (viz pochodová osa na konci textu).

 

 

 

Vlakem jsme jeli ze žst Krnov-Cvilín do Ramzové.

Z nádraží jsme se dále vydali po zelené turistické značce k Vražednému potoku. Tento úsek je takřka bez převýšení, takže až sem jsme šli prakticky po rovince. Další úseky už tak nenáročné nebyly.

Od Vražedného potoka totiž začala trasa povážlivě prudce stoupat. Velmi prudký výstup podél Vražedného potoka nás dovedl až k Obřím skalám. Obří skály jsou významnou dominantou krajiny, kterou jsme již viděli cestou z vlaku. Nádherný výhled na Rychlebské hory a do údolí Bělé a Saříče z místa, kam lze dojít jen pěšky stojí opravdu za shlédnutí a tak jsme ani nelitovali toho, že jsme byli nuceni vyšlápnout takový stoupák.

Z Obřích skal jsme se museli doslova doplazit po modré značce na chatu Jiřího na Šeráku.

Ze Šeráku to už tak strašný stoupák nebyl. Vydali jsme se po červené značce (mezinárodní trasa E3) dále na Keprník. To byl nejvyšší bod našeho výšlapu, ležící v nadmořské výšce 1424 m. Na vrcholu Keprníku jsou nízké skály ze kterých je jeden z nejlepších kruhových výhledů v Jeseníkách.

Z Keprníku jsme šli skoro pořád s kopce. Menší, a ne až tak náročný, výstup nás čekal jen před Vřesovou studánkou, tedy kousek pod vrcholem Červené hory. Na Vřesové studánce stojí malá kamenná kaplička. Již od 14. stol. se traduje, že voda ze studánky má léčivý charakter.

Od Vřesové studánky jsme sešli přes Bílý sloup na Červenohorské sedlo, kde jsme náš výšlap ukončili. Na chatě ČHS jsme si všichni dali smažený sýr s hranolkami a čaj.

 

Z Červenohorského sedla jsme sjeli autobusem do Jeseníku a odtud vlakem, který nás přivezl zpět do Krnova

 

 

 

 

Je dobré vědět, kde děti tráví svůj volný čas.

 

 

ZPĚT

Copyright (c) 2002 Duha Arnika Krnov