Duhový podzim

Takto viděly náš tábor přímo oči dětí. Jejich každodenní zápisky jsou zde pečlivě přepsané včetně věcných chyb, pravopisných nedostatků apod.


Jak viděli pondělí 11.8.1997 Maliňáci:

Cesta do tábora.

V 9,00 hodin jsme nastoupily do vlaku a loučily jsme se s rodiči. Asi o 15 minut později jsme vyjely na cestu do tábora. Cesta až do Brna byla v pohodě, ale v Brně začaly problémy. Musely jsme hodněkrát přestupovat, protože trasa, kterou jsme měly jet, byla uzavřena. Šli jsme do jiného vlaku, který jel dvě zastávky a potom jsme jeli autobusem, ve kterém se nedalo nikde sedět. A nakonec jsme dorazily do tábora. Vybalily jsme si věci a šly jsme se podívat do lesa. Vrátily jsme se z lesa a pak jsme šly večeřet. Po večeři jsme šly spát. Potom následoval další den.
 
 

Fotka1 A co na to Pandy?

Ráno jsme vyjeli vlakem z Krnovského nádraží po osmé hodině. Koukali jsme po holce co seděla na protějším vagóně . Někteří hrály karty a většina vyvalená v okně. V Olomouci přistoupili Kája s Petrem a jeli jsme na Brno. Z jednoho vlaku jsme přestupovali na druhý. Jeden rychlík měl jet do Třince ale jel do Havl. Brod. Kus cesty jsme jeli autobusem kvůli poruše na železnici. Ve čtyři hod. jsme dorazily do Náměště. Z Ocmanic jsme šli pěšky do ubytovny. V táboře jsme se ubytovali. Rozdělily jsme se do družin Správňaci proti Drsňákum a pak jsme se pojmenovali Pandy a Maliňáci. V odpoledne jsme šli prohlédnout okolí. Šli jsme do lesa přes kopřivy a kousek jsme šli po řece. A jeden kluk (Dušan) se 3x za sebou v řece vymáchal. Ještě jsme se 3x přebrodili potokem. A přišly jsme do tábora. Povečeřeli jsme, zahráli jsme hry a šly spát.


 
 

Jak viděly úterý 12.8.1997 Pandy (služební oddíl):

Je krásné slunečné ráno a my jsme na rozcvičce. Po rozcvičce jsme se nasnídali a potom jsme šli na louku hrát hry. Zahráli jsme jazykolamy. Některé bylišké a všechny jsme si museli zapamatovat a odříkat. Cestou jsme se zastavily na hřišti a zahráli hru ”dones listy, květiny a stéblo”. Přišly jsme do tábora na oběd. Po obědě jsme vyrazily k rybníku se vykoupat, protože bylo vedro. Cestou spátky jsme vzali dřevo na první táborák. Nachystali jsme dřevo a o něco později jsme ho zapálily. Předávaly jse dyplomy a potom jsme zpívali písničky.

A co na to Maliňáci?

Den po příjezdu.

Ráno jsme měly rozcvičku. Po rozcvičce jsme šli zpátky a měli jsme snídani. Po snídani jsme šli na louku a hrály jsme hru, která se nazívala jazykolamy. Vrátily jsme se přesně na oběd. Po obědě byl polední klid. Když skončil polední klid, tak jsme se šly koupat k jezeru. Když jsme šly zpátky od jezera, tak jsme zbíraly dřevo na táborák. Jak jsme přišly do tábora jsme povečeřely a po večeři jsme připravovaly táborák. Když se setmělo stoupli jsme si kolem ohně. Pak jsme si sedli a zpívali jsme písničky. Když jsme dospívaly okoupaly jsme se a šly jsme spát.

Jak viděly středu 13.8.1997 Pandy (služební oddíl):

Ráno jsme místo rozcvičky hrály hry, ve kterých Pandy vyhrály. Dopoledne jsme na hřišti soutěžily s Maliňákama. Jedna s nejlepších her byla jak jsme navlíkali Káju do oblečení. Kája vůbec nic neviděla, byla navlečená jak sněhulák. Kozlík nám pak ukázal první pomoc. Naučily jsme se 5T (teplo, ticho, tekutiny, transport a tišení bolesti). Po obědě jsme se opět vydali k rybníku. Přišly jsme do jídelny soutěž elektřina. Potom se někteří vykoupali a šli jsme spát.

A co na to Maliňáci?

Když jsme ráno vstaly, byla rozcvička. Po rozcvičce byla snídaně. Po snídani jsme šly na malé fotbalové hřiště, a tam jsme hrály soutěže. Potom jsme se vrátili a byl oběd. Po obědě jsme měli odpolední klid, a po odpoledním klidu jsme šly k rybníku. U rybníku jsme si hrályz míčem. Když jsme se okoupaly sly jsme do tábora. K večeru jsme na louce hrály hry. Vrátily jsme se z louky a spali jsme.

Jak viděli čtvrtek 14.8.1997 Maliňáci (služební oddíl):

Když jsme ráno vztaly, byla rozcvička a po rozcvičce jsme si chystaly věci do města. Vyrazily jsme se po silnici a potom jsme vešly do lesa. V lese jsme kousek šly a potom jsme hráli kuličky. Když jsme dohrály kuličky šly jsme dál. Šly jsme dál a hráli jsme hru s kuličkama. Potom jsme vyšli z lesa a vydaly jsme se na cestu dál. Došli jsme do parku a měli jsme svačinu. Potom jsme si zahrály hru s kuličkama. V 13,00 jsme dorazily na náměstí. Rozchod byl 1 hodinu. Děcka se rozprchly do obchodů. Za 1 hodinu jsme šli se vykoupat. Když jsme se vykoupaly tak jsme se vracely a hrály jsme hry. Nakonec jsme šly spát.
 
A co na to Pandy?

Ráno jsme vstali a zahrály hru nazvanou SAFARI, kdo nazbírá nejvíc karet vyhrál. Potom jsme šli do lesa zahrály jsme si hry s kuličkami a došly jsme na rozcestí s BABOU. Kousek cesty jsme šli lesem a náhodou jsme narazily na stromy s rynglemi. Chvíly jsme posvačily ryngle. A vydali jsme se na cestu do Náměště. Šli jsme po městě a zámku. A za zámkem jsme si dali rozchod a za hodinu se sejít. Každý si něco nakoupil a šly jsme k rybníku se vykoupat. A pak jsme šli do tábora.


 

Jak viděly pátek 15.8.1997 Pandy (služební oddíl):

Ráno jsme vstali, byla rozcvička. Na snídani jsme měli chleba s pomazánkou. Po svačině jsme šli k lesu vyřezávat loďky a vybrat nejhezčí. Potom jsme s těmi loďkami udělali závod. Jak ty loďky dojeli do cíle, tak jsme se vrátili do tábora na oběd. K obědu jsme měli rajskou polévku a brambory dušenou zeleninou. Po obědě jsme šli hrát k lesu přírodovědnou stezku. Potom jsme šli zpátky na svačinu. K svačině jsme měli meloun. Po svačině jsme si připravovali pohádku která se jmenovala Sněhurka a šest trpaslíků. Jak jsme pohádku dohráli tak jsme šli spát.

A co na to Maliňáci?

Den lodí.

Ráno jsme měli rozcvičku. Po rozcvičce jsme měli snídani. Po snídani jsme šli na louku. Jak jsme si měli vyrobit loď. Měli jsme si jí vyrobit ze dřeva, z kůry a jiných věcí. Potom bylo vyhodnocení lodí. Potom jsme je daly na vodu a byly závody. 1 loď byla od Lenky. Potom jsme přišly na oběd. Po obědě byl odpolední klid. Po odpoledním klidu jsme šli cvičit pohádky k táboráku. Jenže bylo mokro tak táborák nebyl a pohádky se hrály uvnitř. Jedna pohádka se jmenovala Sněhurka a 6 trpaslíků. A druhá Dlouhý, široký a bystrozraký. A potom jak jsme se vrátily tak jsme se šli osprchovat a spát.
 
 
 
 

 

Jak viděli sobotu 16.8.1997 Maliňáci (služební oddíl):

Ráno po rozcvičce jsme měli na snídani jogurt s rohlíkem. Potom jsme šli hrát hry. Na oběd jsme měli rýži s játry. Po obědě jsme měli odpolední klid. Po odpoledním klidu jsme šli hrát hry: létajícím talířem srazit piramidu, tenisákem srazit 3 branky, skákání přes švihadlo, slalom s tenisákem. Když jsme se vrátily tak jsme si zpoli, že jsme zapoli tenisák tam kde jsme hráli hry. Panda řekla, kdo najde tenisák dostane 5 bodů. Nakonec to vyhrál Dušan. Na večeři jsme měli žemlovku. Po večeři jsme si šli zaspívat před stany. Až jsme dospívali, tak jsme běželi na louku. Když jsme hráli bludičky, tak to byla velká námaha. Mezi hrou se nám zranil Martin Hrdlička. Nemohl hrát do konce. Za chvíli jsme dohráli a David vzal Martina na záda až do tábora. Když jsme dorazili, tak byl každý utahaný a šli jsme spát.

A co na to Pandy?

Ráno v 7:30 jsme vstali na rozcvičku. Po rozcvičce jsme šli na snídani. Po snídani jsme šli do lesa krát hru sedmičky. Jak jsme hru dohráli tak jsme šli hledat lano. Jak jsme lano našli tak jsme šli na hřiště hrát hru jan – pen – ponk. Jak jsme tu hru dohráli tak jsme se vrátili do tábora. Za chvíli jsme šli schazovat kužely létajícím talířem potom jsme začali schazovat jehlany míčkem. Za chvíli jsme začali skákat přes švihadlo. Další hra byla slalom míčkem. Jak jsme to všechno dohráli tak jsme šli spátky do tábora. V táboře bila tma tak jsme šli hrát bludičky jak jsme je hráli tak si Martin narazil koleno.
 
 

Jak viděly neděli 17.8.1997 Pandy (služební oddíl):

Ráno jsme vstali šli jsme na snídani. Po snídani jsme šli na zámek. Jak jsme se vrátili a dostali jsme oběd – ryzoto a polévku. Bylo tam takové vedro že jsme šli k řece Oslavice. Potom jsme přenášely vodu v hrníčkách do kotlíku. Potom jsme udělaly dvojice, a jeden z dvojice si zavázal oči a vedl ho ke kotlíku. Jak jsme to dohráli tak jsme se šli koupat, pak jsme hrály zase soutěš kdo postavý největší komín z kamenů. Pak jsme se šly koupat za chvíly jsme si šly pro boty jak jsme přišli tak už jsme nemohli jít do vody protože v řece byly mrtvé rybky. Pak jsme šli zase do vody já a Gábina jsme přešli přehradu z kamení a panda nás zavolala ať jdeme ven že kluci tam zase mají mrtvou rybu. Pak jsme přišli domů a chvíly jsme cekaly na večeři pak už byla večeře. Na večeři byly brambory a řízek.

A co na to Maliňáci?

V neděli ráno jsme se probudili za 10 7 bohužel bez rozcvičky protože jsme měli vílet na zámek. Ráno jsme měli na snídani vánočku s máslem a meruňkovou marmeládou a na pití kakao. Po snídani jsme virazili na cestu. Když jsme šli byl velký pařák a pojídali jsme špendlíky abychom nabrali sílu do dalšího kroku. Když jsme dorazyli do zámku tak david koupil lístky vystava trvala 45 min. Nejdřív jsme šli do kopce atd. ….. Cesto spět jsme prošli kolem celého zámku. Byli jsme tak unaveni že uš jsme nemohli dál a pomalu jsme se vraceli do tábora. Jak jsme se byli u tábora tak jsme měli na oběd rizoto. Když si chodili Panďáci a Maliňáci chodili přidávat tak děcka měli velké pupky. Po odpoledním klidu jsme šli na přírodovědnou stesku. Cestou spět nám začalo pokapávat a museli jsme

Konec neví si rady, pomatené.
 
 

Jak viděli pondělí 18.8.1997 Maliňáci (služební oddíl):

V pondělí ráno jsme stávali za 10 min 7. Na snídani jsme měli chleba s naslem a marmeládou. Po snídani sme se chystali na cestu do Brna. Přišli jsme na vlakové nádraží a tam jsme nasedli do vlaku. Chvíli trvalo než jsme se rozjeli. Rozjeli jsme se a jeli jsme tři čtvrtě hodiny. Dorazili jsme do Brna. Potom jsme šli na loď, na lodi jsme byli 2,30 hod. Dorazyli jsme. Šli jsme do ZOO a začalo pršet. Baba místo němcům že nezaplatili kameru nadala a vybila si to na Davidovi. A pak jsme šli do ZOO. Byli tam krásné zvířata, Lev, Šelmi, tuleň atd.… Cesta jsme jeli. Tramvaj. Měli jsme 30 h rozchod pak jsme se vozili na schodech. Potkali jsme nekra od kterého jsme vyžebrali 50 Kč. Pak jsme se vrátili na nádraží a vrátili jsme se zpět do tábora. Dorazili jsme přesně na večeři, A na večeři bila hrachová kaše a martin CL rozhazoval párek. A to byl ale den v Brně.

Výlet se zdařil super!

A co na to Pandy?

Ráno v 6:50 jsme vstali a šli jsme na snídani. Po snídani jsme dostali malý balíček a šli jsme na vlak do Náměště nad Oslavou. Jak vlak přijel tak jsme jeli do Brna. A jak jsme přijeli do Brna tak jsme měli jít hned do zoo ale nešli. Místo toho jsme se jeli projet parníkem po Brněnské přehradě. Jak jsme dopluli spátky tak jsme se šli podívat do zoo. Jak jsme si zoo prohlídli tak jsme šli na tramvaj. S tou tramvají jsme dojeli k nádraží a tam jsme měli rozchod. Děti se rozprchli do všech obchodů. Jak jsme si nakoupili tak jsme šli čekat na vlak. Vlakem jsme dojeli až do Náměště. A z Náměšte do Naloučan pěšky. A jak jsme přišli tak jsme měli večeři a po večeři jsme šli spát.
 
 

Jak viděly úterý 19.8.1997 Pandy (služební oddíl):

Ráno nás panda probudila. Převléklismese spižama, a šli sme cvičit. Nejdřív jsme cvičily a pak jsme hrály hry. Jak jsme docvičily tak jsme šly domů umily jsme si ruce a šly jsme jíst na snídani jsme měly chléb ze sírem. Po snídani jsme pletly až do oběda. Na obět jsme měly hrachovou polévku a zapékané těstoviny. Pak jsme šly na louku hrát hry. Na louce jsme hráli hru přísloví a potom přeskakovanou. Jak jsme dohráli tak jsme skákaly přes švihadla, pak jsme hrály jan – pen – ponk. Pak jsme šly domů umyly jsme si ruce a šly jsme večeřet na večeři jsme mněly rajskou omáčku knedlík a maso po večeři jsme hrály kviz a pak jsme hrály sluníčko. Pak jsmese umily a šly jsme spát.

A co na to Maliňáci?

Ráno na snídani jsme měli chleba se sýrem. Po snídani jsme se učili šít náramky na ruku. Na oběd jsme měli zapékané nudle. Po odpoledním klidu jsme šli na louku kde jsme hráli hru, která se nazívala přísloví. Poslední číslo našel Libor a kvúli němu jsme vihráli. Potom jsme skákali přes švihadlo a tuto hru jsme zase vyhráli. Po této hre jsme hráli přetahovanou, ve které jsme bohužel prohráli. Poslední hra se nazívala jan – pen – ponk ve které jsme opět vyhráli. Po hrách jsme se vrátili do tábora a umili jsme se a šli spát.

Jak viděli středu 20.8.1997 Maliňáci (služební oddíl):

Když jsme vstali, tak byla rozcvička ve které jsme hráli fajnou hru. Po rozcvičce jsme snídali chleba s rajčetem. Pak jsme modelovali z moduritu a dělaly jsme zvířata. Na oběd byla krupycová kaše a voda se šťávou. Po obědě byl polední klid, ve kterém jsme hráli benbinkton. Potom jsme sly k rybníku.Cesta k němu vedla přes řeku, les, pole a po cestě. U rybníka bylo teplo, ale Honza se málem utopil. Na svačinu byla nugeta s rohlíkem. Cesta od rybníka byla lepší, protože jsme jely autobusem, a v jídelně jsme hráli hry, které se nazívají čangajšek a o knězi. Potom byla večeře. Na večeři jsme měli brambory s květákem. Po večeři jsme hráli noční hru, která se nazívala stezka odvahy. Po hře jsme se vrátili a šli jsme spát.

A co na to Pandy?

Ráno po rozcvičce jsme modelovaly z moduritu. Na oběd jsme měly krupicovou kaši. Po obědě jsme šly lesem k rybníku, kde jsme se koupaly. Od rybníku jsme přijely autobusem a hrály jsme hry. Potom byla večeře. Po večeři jsme hráli noční hru. Potom jsme spali.

Dušan
 
 

Jak viděly čtvrtek 21.8.1997 Pandy (služební oddíl):

Ráno jsme vstali a višli jsme na rozcvičku a po rozcvičce jsme šli na snídani jsme měli loupáky po snídani se umilo nádobí ve dvanáct hodin jsme měli oběd po obědě jsme měli odpolední klid a po odpoledním klidu jsme jeli do třebíče v třebíči jsme nakupovali na zpátek jsme jeli vlakem a vistoupili jsme na vlakovém nádraží v třebíči jsme nakupovali hračky i potraviny mi dvě z Gábinou jsme neměli peníze.

Konec režimu.

A co na to Maliňáci?

Ráno jsme vztali a byla rozcvička v jídelně. Hráli jsme která dvojice udělá nejvíc sklopů. Po rozcvičce byla snídaně. Na snídani byly makové rohlíky. Po snídani jsme dodělávali věci z modurytu. Po práci byl oběd. Na oběd jsme měli špagety. Po obědě jsme měli odpolední klid. Po odpoledním klidu jsme klidu jsme jeli do Třebíče. v Třebíči jsme sli do kostela. Ddyž jsme vyšli, tak jsme sli na náměstí. Tam jsme měli rozchod. Potom jsme sli na vlak. Vrátily jsme se v 6,00. Cestou spět jsme jeli autobusem. Když jsme se vrátily, zachvíly byla večeře. Po večeři jsme si šli za spívat. Když jsme dospívali tak se ještě zpívalo v modrém stanu a potom teprve jsme šli spát.

Jak viděli pátek 22.8.1997 Maliňáci (služební oddíl):

Ráno jsme vztali a šli jsme na rozcvičku. Po rozcvičce sme měli na snídani vajíčkovou pomazánku a Čaj. Po snídani jsme hráli přírodovědnou táborovou stesku. Když jsme dohráli, tak se některé děti koupali pod mostem v řece. Na obět byly brambory s rybími prsti. Po obědě byl polední klid a po poledním klidu jsme šli k vodě. U vody si kluci našli krásné čarodějky. Pak jsme jeli autobusem spátky do tábora. Jak jsme přijeli tak byla večeře. Po večeři jsme se šli kukat na hvězdy. Pak jsme nesli vedoucí aš k táboru. Potom byla večerka a šli jsme do HAJAN.

A Pandy svůj zápis neodevzdaly – a obrečely to.
 
 

Jak viděl sobotu 23.8.1997 Kozlík (zápis už žádná družinka nestihla napsat):

Ráno hned po rozcvičce a snídani nastal krutý boj o poslední body. Hrály se soutěže v bembinktonu a taky jsme se pokoušeli dostat nohy od soupeře z kruhu ven. Mě osobně dokonale nadchnul neobyčejně mrštný a obratný Dušan (mimochodem prvňák), který svou mrštností dokázal dostat nohy z kruhu ven i nejstarším a nejsilnějším klukům. Po odpoledním klidu jsme se už trochu sbalili a potom jsme šli k řece. Tam Michal K. poprosil rybáře, jestli by nám dal nějakou rybku, až jí chytí. Asi za 15 min rybář skutečně rybu chytil a dal nám ji. Děcka jí chtěla sněst, ale nakonec zvítězila varianta, že jí zase pustíme zpátky do řeky. Večer byl slavnostní nástup a oheň, kde všichni dostali pěkné odměny. Někteří jich měli tolik, že je ani nemohli unést.
 
 

Jak viděl neděli 24.8.1997 Kozlík (zápis už žádná družinka nestihla napsat):

Hned po snídani jsme začali mohutně uklízet jak budovu, tak i tábořiště. Naloučany jsme opustili přesně v 11,00 hod. Z  Naloučan do Náměště jsme jeli autobusem a z Náměště až do Krnova pak vlakem. V Brně se od nás odpojila naše skvělá kuchařka Katka. Z Ostravy do Krnova jsme jeli novým vlakem a všichni měli z toho takovou radost, že v úseku Ostrava až Skrochovice trávili pobyt ve vlaku mačkáním čudlíků, které otevíraly dveře, pouštěly vodu apod. Na hlavním krnovském nádraží už na všechny čekali rodiče. Po příjezdu jsme se rozloučili a každý šel už sám do svých domovů.

Za rok ahoj!

ZPĚT

Copyright (c) 2001 Duha Arnika Krnov